Blog

October 09, 2022

 

Januari 2012,

De reden om een blog te starten is om de kijker een beter beeld te geven achter de foto die ik plaats op de site. Hier houd ik bij wat ik onderneem met mijn fotografie. Foto's moeten voor zichzelf spreken, maar soms zit er een mooi verhaal achter en die wil ik u niet onthouden.

Als er mensen zijn die een account willen bij Zenfolio dan heb ik hier een code die u een korting oplevert van 10%. code: 7ND-WBZ-U36

Ik zit met verlaat-fotografie ook op Facebook en Instagram. Ik probeer via de social media mijn website te promoten in de hoop dat meer mensen de site bekijken en ik plaats nieuwe foto's als eerste op Fb en Instagram zodat iedereen snel op de hoogte is. Mocht u deze Fb pagina en Instagram leuk vinden dan zou ik het waarderen als u deze like'd en/of volgt. 

Tevens hebben we op YouTube een eigen kanaal waar onze video's staan.

YouTube:    Andre en Irma

Facebook:   facebook.com/pages/Verlaat-fotografie

Instagram#andreverlaat

 

Groet, André

___________________________________________________________________________________

 

 

Hengifoss - Road 931Hengifoss - Road 931

 

9 oktober 2022,

Na ruim anderhalf jaar ben ik blij dat ik weer wat kan vertellen over mijn fotografie. Tijdens de Corona periode heb ik (en vele met mij) weinig tot niks kunnen doen. Voor mij persoonlijk kwam daarbij dat ik 2 mensen moest verliezen die me heel dichtbij stonden...

Maar blij dat mijn vrouw en ik waren dat we eindelijk onze trip naar IJsland konden maken waar we heel erg naar uitkeken. We zijn daar 3 weken geweest en vele foto's gemaakt maar ook video's en dat is ons goed bevallen. Sinds Australië hebben we ook het 4-wheel drive ontdekt en dat was in IJsland goed te doen. Daardoor kwamen we op nog meer afgelegen plekken waar bijna geen mensen komen. Ondanks dat afgelopen winter erg streng was en het voorjaar koud en nat, konden we niet alle routes doen die we wilde maar alles met elkaar was het een genot om daar te zijn. Je moet jezelf goed inhouden om niet bij elke bocht bv foto's te gaan maken want het is een eldorado voor natuurfotografen!!

Op YouTube staan de video's die we hebben gemaakt. Deze is in 2 delen van elk 30 minuten. De link staat boven in deze blog.

Tevens heb ik ook al mijn apparatuur ingeruild voor een Canon R5 met een 100-500 lens incl. een 1.4x extender.

___________________________________________________________________________________

 

 

Steenuil / Little Owl - UdenSteenuil / Little Owl - Uden

3 januari 2021,

Afgelopen jaar ben ik verschillende keren in een hut geweest om weer te genieten van vele soorten vogels. Een uitzondering was de hut van de Steenuil en de Kerkuil. Genoten van deze prachtige vogels. Dit jaar wil ik weer in vele hutten gaan zitten en proberen mooie opnames te maken.

___________________________________________________________________________________

 

 

Das / Badger - VledderDas / Badger - Vledder

1 april 2020,

Na een hele dag te hebben gewerkt ben ik samen met Tom 'savonds naar de hut geweest van Edo van Uchelen in Vledder. Je kan daar in een zeer luxe hut meerdere soorten Marters op de foto zetten. We kregen een goede uitleg over hoe de dieren zich kunnen bewegen en een uitleg over de instellingen voor de camera. En na een half uur kwam de Das al uit het bos aan lopen en dat was geweldig om te zien en voor mij de eerste keer. Nog mooier werd het toen er nog een tweede Das aan kwam lopen en ze met elkaar de grond afsnuffelde op zoek naar voedsel. De Bunzing was eigenlijk elke keer te snel voor ons om vast te leggen maar vlak voor het licht werd bleef deze toch nog even enkele seconden stil staan, wat genoeg was voor een foto. De meest voorkomende Marter was de Steenmarter. Dit vrolijk uitziende soort had het druk met zoeken naar voedsel en daardoor bewoog deze vele malen over de setting, wat voor ons mooie opnames opleverde. Uiteindelijk werd het licht en kwamen de vogels in grote getale af op de setting maar voor ons zat het erop. Na 26 uur op te zijn geweest kon ik eindelijk naar mijn bed toe maar wel met prachtige foto's van nachtdieren die je normaal niet op de foto krijg. Hierbij wil ik Edo nogmaals bedanken voor de prachtige mogelijkheid om dit te kunnen doen. Hierbij de link naar oa deze fotohut.

https://www.wildernistrek.nl 

___________________________________________________________________________________

 

 

2019 - Worldchampion MOTO GP / Marc Marquez (SPA) - Honda RC213V2019 - Worldchampion MOTO GP / Marc Marquez (SPA) - Honda RC213V

6 januari 2020,

Na 10 jaar ben ik weer eens naar de TT van Assen geweest. Voorheen ging ik alle jaren heen en verbleef ik op de camping binnen de Haarbocht. We hebben daar vele mooie momenten beleeft. Coureurs die met de monteurs in de boerderij een biertje kwamen drinken, maar ook 's avonds op de fiets een rondje over het circuit en dan eindigen in de pitsstraat waar ik mijn fotoboek liet signeren door de coureurs waardoor ik nu vele handtekeningen heb. Afgelopen TT was ik vrijdag op het circuit en stond bij twee bochten. De eerste vrije training stond ik bij 'de Bult' en daar kan je opnames maken met een birdeye view. Ikzelf vind dit hele aparte foto's waarbij je van bovenaf de coureur en de motor ziet. Dit soort foto's zie je niet vaak en dat maakt het wel zo speciaal. Met de middagtraining stond ik bij 'Mandeveen' en dat ging niet lekker. Ik was aan het experimenteren met verschillende autofocus instellingen en daardoor waren de meeste foto's onscherp. Op een of andere manier kreeg ik het zo snel niet onder controle en begreep ik bepaalde instellingen niet waardoor ik onscherpe foto's kreeg. Ik kwam uiteindelijk met 5000 foto's thuis en toen begon het grote uitzoek werk... Met het eindresultaat ben ik wel tevreden, mede als je ziet dat de ISO op 200 stond en met f8,0 een sluitertijd van 200/sec. Ik wilde beelden met snelheid en dan zijn deze instellingen nodig. Gelukkig was er een waterig zonnetje en dat maakt alles compleet. 

___________________________________________________________________________________

 

 

Havik / Northern Goshawk - MaashorstHavik / Northern Goshawk - Maashorst

15 december 2019,

Samen met Tom ben ik een paar keer in de bossen van Brabant geweest om de rovers van het bos op de plaat te krijgen. In Oosterhout, Maashorst en Oss is het aardig gelukt! Het is soms aardig wat werk om de ideale setting te bouwen maar het is toch gelukt. Het resultaat staat op de site.

___________________________________________________________________________________

 

 

Milky Way @ Uluru / Ayers Rock - Yulara - NTMilky Way @ Uluru / Ayers Rock - Yulara - NT

15 december 2019,

Met Irma ben ik van half april tot en met half juni in Australië geweest om daar een reis te maken die we al jaren op de lijst hadden staan. Mijn broer en zijn gezin wonen al jaren daar en dat is voor ons een goede reden om weer een reis daar te maken. We zijn van Brisbane naar Darwin gereden door de Red Centre van Australië. 9400 Km waarvan 2800 km op dirtroad. De reis nam wel een paar maanden voorbereiding maar dat is alleen maar pret. Dan is daar het moment van gaan en dan begint een reis die je echt heel graag wilt maken! Nu zijn we alweer maanden thuis en nog geniet ik volop met het nakijken van de foto's. Er staat een uitgebreide serie van deze reis op de site en als je op de bovenstaande foto klik dan kom je direct bij de serie.

Ook hebben we een video van 35 minuten gemaakt van deze reis en die staat op YouTube. Een verslag met beelden van de prachtige natuur en vogels kan je zien als je op deze link klikt. 

https://youtu.be/s82uGrtD1pU

Veel kijkplezier en misschien brengt het jou ook op het idee om daar een keer naar toe te gaan.

___________________________________________________________________________________

 

 

Bruine Kiekendief / Western Marsh HarrierBruine Kiekendief / Western Marsh Harrier

25 december 2018,

Alweer een jaar geleden dat ik iets geschreven heb op dit blog. Het begin van dit jaar was niet zo vrolijk ivm familie omstandigheden en de daarna opvolgende maanden waren ruim gevuld met veel werk. Nu is dat niet zo erg want je kan daardoor ook weer extra dingen van doen, maar het beperkte me wel in de fotografie. Ondertussen heb ik mijn lensen en camera geüpdate naar een nieuwe set, Canon EOS 1DxMII en een 200-400 F4.0 L IS USM Ext. Deze prachtige lens geeft me meer mogelijkheden in het veld (gebruik van de ingebouwde 1.4 extender!) maar ook in de hutten! Ook daarbij heb ik 2 extra extenders gekocht, 1.4 III en de 2.0 III. Deze werken erg goed ondanks het verlies van licht, maar de scherpte blijft van hoge kwaliteit!! De camera is het topmodel van Canon en dat is ook zo! 14 Beelden per seconden, een grotere buffer en een snelle AF! Natuurlijk nog veel meer dingen die erbij zitten maar deze elementen waren voor mij wel de doorslag. Ondanks alle drukte heb ik dit jaar wel kunnen genieten van de Bruine Kiekendief. Hij had het nest dichtbij mijn plek gebouwd wat mij prachtige momenten opleverde. Ook ik ben (pas na enkele weken) naar Wageningen gereden om daar de Notenkraker op de foto te zetten. Heerlijk om na vele maanden eindelijk mijn nieuwe complete set uit te proberen. Ik heb gelijk met mijn vriend Tom meerdere hutten gereserveerd voor de komende maanden zodat we lekker de winter doorkomen met fotografie. Het eerste resultaat zijn de foto's van de Sperwer vanuit de Espelo hut van Arjan Troost. 20 Minuten mogen genieten van een badderende Sperwer vrouw die na het bad op een tak wilde gaan zitten maar die brak bij de landing!! En als toetje kwam er 5 minuten na het vertrek van de Sperwer een Grote Zilverreiger in de vijver voor de hut! Wie had dat nu verwacht...!

___________________________________________________________________________________

 

 

Luipaard / Leopard - South Luangwa NPLuipaard / Leopard - South Luangwa NP

6 december 2017,

Een maand terug zijn we voor 9 dagen in Zambia geweest en dat was geweldig!! Afrika stond al jaren op mijn lijstje om daar eens te fotograferen en nu was er de kans om dit waar te maken. We verbleven bij Track and Trail River Camp bij de ingang van het South Luangwa National Park. Deze lodge wordt beheerd door Nederlanders en dat maakt het wel zo handig. Prachtig gelegen aan de rivier voorzien van mooie huisjes en prima andere faciliteiten. Prima eten en drinken en af en toe lopen er wat dieren over het terrein heen, zodat je ze ook nog van dichtbij kan zien. Ook is daar een foto hide waaruit je op ooghoogte prachtig verschillende dieren en vogels kunt vastleggen. Olifanten, Giraffen, Nijlpaarden en Krokodillen staan of liggen dan vlak voor je neus en drinken dan soms water uit het waterbassain en dat is fantastisch om dit zo te kunnen fotograferen. Ook veel vogels in het National Park waar ze al 434 soorten hebben geregistreerd! In het park hebben we vele soorten dieren en vogels gezien en vastgelegd. Het was elke gamedrive weer een verrassing wat we te zien kregen. Maar de topper was denk ik wel het 'bijna' gevecht tussen een groep Wilde Honden en een familie Olifanten! Indrukwekkend om te zien hoe de Olifanten de jongen beschermde en de Wilde Honden probeerde om dit alles te verstoren zodat ze er één konden pakken. Nu ben ik met 7000 foto's thuis gekomen en heb dit terug gebracht naar 2800 stuks. Een aardige klus al dat uitzoeken maar ik beleef de vakantie nog een keer en dat is wel zo leuk. De komende maanden zal ik druk zijn met het uitzoeken en bewerken van dit alles en de mooiste plaats ik zo snel mogelijk op de site. 

___________________________________________________________________________________

 

 

Hop / Hoopoe - TiszagyendaHop / Hoopoe - Tiszagyenda

17 augustus 2017,

De eerste week van juni waren we in Hongarije bij Puszta Eldorado. Vorig jaar waren we ook daar en dat beviel zo goed dat we dit jaar weer zijn geweest. Nu in een periode waarin de vogels het druk hadden met het voeren van de jongeren. Het is altijd even afwachten of alles lukt, maar ik mag niet klagen. Een wens was voor mij de Scharrelaar en de Hop met opgezette kuif. Ik mag zeggen dat het met de Hop goed gelukt is, zeker als je weet dat de Hop 5 keer met een salamander aankwam vliegen naast de vele larven!! Echt genieten was dit! Met de Scharrelaar is het iets minder gegaan ivm het tegenlicht in de vroege ochtend. Ook zaten ze op de verkeerde tak en ja, dan zijn de foto's niet zo mooi als je het zou willen. Wat ook erg mooi was om mee te maken was een paartje Torenvalken die veel prooi overdrachten deden voor de hut en daar heb ik mooie opnames van kunnen maken! Maar over de week heb ik 32 soorten op de foto kunnen zetten, waaronder ook de voor mij nieuwe Sperwergrasmus! Hij verbleef kort maar net genoeg voor enkele foto's. Ik heb niet alle soorten op de site gezet omdat ik vond dat het niet de kwaliteit had die het moet zijn. Klik maar op de foto van de Hop hierboven en dan kom je op de galerij van Hongarije 2017.

___________________________________________________________________________________

 

 

Havik / Northern Goshawk - OosterhoutHavik / Northern Goshawk - Oosterhout

26 februari 2017,

Vorige week woensdag zijn Tom en ik naar fotohut Oosterhout geweest van Gerwin Kieboom. Een hele mooie ruime hut met eventueel een kacheltje. Daar aangekomen hebben we samen met Gerwin de setting gemaakt terwijl de Havik en de Buizerd al te horen waren. Om te checken of alles goed was stond Tom nog geen minuut in de hut en ik in de deuropening toen hij zei dat de Havik al op de duif zat!! Ik snel naar binnen en de deur maar open gelaten om de Havik niet te verstoren. Dat hield wel in dat de kou naar binnen kwam, maar dat hadden we er wel voor over. Wat wel jammer was dat we aan de setting niks meer konden veranderen. Niet getreurd, we bleven warm omdat de Havik voor 55 minuten bleef zitten! Ondanks het vroege tijdstip en daardoor iets minder licht was het toch genieten als je de rode ogen van deze Havik door je lens ziet! Over de dag heen hadden we 3x de Havik maar ook 3x een verschillende Buizerd die op het einde van de dag de duif definitief opruimde. De hut was perfect opgebouwd met glas waar je doorheen keek maar je lens kon je door een donkere 'kous' steken waardoor je geen verlies had van het glas. Top! Op het einde van de middag kregen we nog mooi licht van de ondergaande zon waardoor de Buizerd met een zacht rode gloed op de foto kwam. De ISO van de camera ging op het einde naar de 4000 ISO om nog enige sluitertijden over te houden, maar op een gegeven moment was het over en hebben nog even genoten van de Buizerd hoe die de laatste deeltjes van de duif naar binnen werkte. Over de dag heen hadden we 11 soorten vogels. Gerwin nog bedankt!

___________________________________________________________________________________

 

 

Baardman / Bearded Reedling - OostvaardersplassenBaardman / Bearded Reedling - Oostvaardersplassen

30 januari 2017,

Afgelopen weken ben ik 3 dagen naar de Oostvaardersplassen geweest om daar de Baardman te fotograferen. Door de prachtige winterse omstandigheden met rijp op de rietpluimen en geen wind, was het genieten met deze vogels. Ik heb dan ook 3500 foto's genomen in totaal en dat was omdat de vogels lang genoeg erg actief waren. Ook heb ik geprobeerd om iets met tegenlicht te doen en dat viel nog niet mee maar was wel leuk om te doen. Na jaren waren ze actief genoeg om lekker de camera te laten ratelen. Want actief zijn ze zeker deze vogels. 31 Foto's zijn op de site geplaatst en daar ben ik blij mee.

___________________________________________________________________________________

 

 

Eider / Eider - TexelEider / Eider - Texel

24 januari 2017,

Na een rustig 2016 met weinig foto's ben ik dat jaar wel leuk geëindigd. Ik ben naar Texel geweest en voor het eerst om te fotograferen. Al woon ik er niet ver vandaan, toch kwam het er gewoon niet van. Maar tussen kerst en nieuwjaar ben ik naar dit mooie eiland geweest en met mooie foto's terug gekomen. Ook nog een paar nieuwe soorten voor mij. De Graspieper, Steenloper en de Eider! Het leuke van op het strand te fotograferen is toch wel dat de vogels gewend zijn aan mensen om hun heen. Met de kerst was er een zware wind geweest en dat bracht de nodige schelpen, zeesterren en krabben op het strand. De vogels hadden het er druk mee om alles te controleren op voedsel. Dit gaf mooie momenten om vast te leggen

 ___________________________________________________________________________________

 

 

Groene Specht / Green Woodpecker - TiszagyendaGroene Specht / Green Woodpecker - Tiszagyenda

15 oktober 2016,

We zijn deze zomer o.a. naar Hongarije geweest om daar een week bij Sjors en Hellen Streur te verblijven op Puszta Eldorado. http://www.pusztaeldorado.com We waren daar in augustus en ik wist, gezien het tijdstip, dat ik niet veel bijzondere momenten zou meemaken aangaande de hoeveelheid en activiteit van de mooie soorten die daar voorkomen. Ik had via verschillende kanalen al mooie opnames gezien en daarom wilde ik er graag heen. Ik heb daar gebruik kunnen maken van de hut die wordt gebruikt door Wildpix Travel van Han Bouwmeester. Deze boshut staat op loopafstand van de bungalow, dus een korte wandeling is wel lekker voordat je de hele dag mag zitten. Het viel mij mee hoeveel actie er nog was voor de hut, maar dit kwam ook doordat de waterbak ook gevuld was en met het droge warme weer de vogels vanzelf hier naar toe kwamen. Een top moment was toch de Groene Specht die ik in Nederland nog niet voor de camera had gehad maar voor de hut mooi rustig bleef zitten en mij ruim de tijd gaf om mooie beeldvullende opnames te maken. Wat ook een mooie ervaring was, is de boottocht door het Hortobagyi Nemzeti Park. Dit grote watergebied geeft een prima gelegenheid om vanaf een bootje prachtige opnames te maken van de vele watervogels die daar verblijven. Het is zo goed bevallen dat we alweer geboekt hebben voor 2017!

___________________________________________________________________________________

 

 

Havik / Northern Goshawk - KalmthoutHavik / Northern Goshawk - Kalmthout

11 april 2016,

Een wens van Tom en mij was om een keer naar hut 8 van Glenn Vermeersch te gaan in België. In maart zijn we dan eindelijk geweest en het was een topdag!! In het bos waar de hut staat waren natuurlijk ook veel bosvogeltjes, maar de klappers waren toch wel de Buizerd die 17 minuten nodig had om van de duif te eten en toen kwam de Havik die exact 30 minuten voor de hut bleef om de rest van de Duif op te eten! In de hut was het een beetje passen en meten maar het ging net met onze telelenzen. Ik moest wel achterover leunen om met de 500mm lens de vogel helemaal in beeld te houden, maar het lukte. Het viel me af hoe weinig licht we hadden in het bos ondanks het meestal zonnige weer. De sluitertijden waren erg laag dus de ISO moest tot recordhoogte van 3200! Gezien de belichting perfect was kon ik soms wat terug in de belichting met het bewerken waardoor de ruis niet opvalt. Uiteindelijk kwam ik met bijna 3000 foto's thuis.  Ik heb zoveel genomen omdat de Havik en Buizerd lekker actief waren en steeds een andere houding namen. 2 Topfoto's al zeg ik zelf en van de Buizerd is dat de foto waar hij het hoofd van de Duif in zijn bek heeft en van de Havik is de foto hierboven. Terugkijkend is dit wel één van de mooiste fotomomenten geweest die ik heb meegemaakt. Helemaal toen de Havik ging mantelen om zijn prooi te beschermen tegen de Buizerd die af en toe overvloog. Genieten!!

___________________________________________________________________________________

 

 

Zwarte Ibis / Glossy Ibis - KoedijkZwarte Ibis / Glossy Ibis - Koedijk

6 april 2016,

Dit voorjaar heb ik na een 'stevige' winter toch weer de draad opgepakt met de camera en weer een paar dagen mooie opnames kunnen maken. Eerst heb ik een rondje Noord-Holland gedaan en veel langs de kust geweest. Verschillende watervogels op de foto gezet, maar ook de Toendraslechtvalk. Maar op een gegeven moment reed ik verkeerd en kwam ik op een fietspad terecht. Op het einde wilde ik keren en toen zag ik plots 2 Zwarte Ibissen, hoe leuk is dat! Mooie serie van kunnen maken omdat het zonnetje ook redelijk scheen. Ook ben ik met Tom naar het Lauwersoog gebied geweest voor de Velduil. Daar ging het wel redelijk maar de Velduil bleef voor het mooie iets te ver weg. Het strand van IJmuiden heb ik nu eindelijk ook gezien en daar ben ik opzoek geweest naar de Strandleeuwerik. 2 Uur lopen zoeken en luisteren en gevonden. 6 foto's kunnen maken waarvan er 1 wel redelijk was. Op de terugweg langs het water zag ik een groep Drieteenstrandlopers druk bezig met voedsel zoeken in een veld van Grote Schedeschelpen. 

___________________________________________________________________________________

 

 

Roodkeelnachtegaal / Siberian Rubythroat - HoogwoudRoodkeelnachtegaal / Siberian Rubythroat - Hoogwoud

 

24 januari 2016,

Het zal iedereen wel bekend zijn dat er afgelopen week een alarm afging in vogelend Nederland. De Roodkeelnachtegaal was gespot in een achtertuin in Hoogwoud. Hoe uniek dit wel niet was bleek wel aan het hoge aantal (internationale) bezoekers en de media aandacht voor dit spektakel. Ik wilde absoluut niet in deze hype meegaan en vanuit een kamer met dubbel glas daar foto's staan maken. Ik heb alles rustig gevolgd voordat ik afgelopen vrijdag ook even een paar uurtjes bij deze vogel ben geweest, (ik woon maar 6 km van Hoogwoud af). Vrijdag was de vogel goed te zien in een steeg tussen de achtertuinen in de buurt. Met nog 5 andere fotografen heb ik deze middag in alle rust een paar mooie foto's kunnen maken van deze bijzondere vogel!

___________________________________________________________________________________

 

 

Vale Gier / Eurasian Griffon - Gorges de la JonteVale Gier / Eurasian Griffon - Gorges de la Jonte

 

17 september 2015,

De laatste 2 weken van augustus ben ik samen met Irma naar Frankrijk geweest om daar lekker uit te rusten van een druk voorjaar. We zaten 20 km ten oosten van Millau (bekend van de grote brug) op een leuke kleine camping. Omdat we ruimte over hadden in de auto, heb ik toch maar me foto uitrusting meegenomen want je weet maar nooit... Het was goed dat ik alles meenam want op 15 km van de camping was een lookout point waar je verschillende soorten Gieren kon spotten. We zijn daar geweest en het was genieten om te zien hoe deze grote roofvogels de termiek opzochten om zwevend door het luchtruim te gaan. Maar later bleek dat je ook een wandeling kon maken naar de top van de bergen waar je een goed zicht had op de Gieren die aan het zweven waren. Heb daar ongeveer 4 uur gestaan en het was een geweldig gezicht om op dezelfde hoogte te staan met de Gieren in de lucht. Heb veel foto's gemaakt maar door het harde licht was het niet ideaal. Ik heb de camera op M gezet en de diafragma en de sluitertijd zelf ingesteld om niet teveel wisselende belichting te krijgen door de achtergrond. Want soms had je weer de wolken of de blauwe lucht of de groene bomen als achtergrond en dat maakt het niet makkelijk om toch goed belichte foto's te krijgen. Heb een punt uitgezocht om de instellingen te maken en toen wachten totdat de Gieren mooi in beeld kwamen. Hier de link voor meer info: Gierenrots

___________________________________________________________________________________

 

 

Goudvink / Bullfinch - LemelerbergGoudvink / Bullfinch - Lemelerberg

 

14 juni 2015,

Afgelopen woensdag ben ik weer met Tom naar hut 3 van Han Bouwmeester geweest. Om 2.45 uur ging de wekker en om 5.30 uur zaten we in de hut om het eerste licht te pakken. De vooruitzichten waren zonnig en rond de 23 graden. Het werd zonnig maar toen het licht echt hard werd kwamen er wolken dus dat was mooi. Een vogel die al jaren bovenaan mijn lijstje stond was de Goudvink man en die was die dag goed aanwezig. Ik heb er veel foto's van kunnen maken en daar ben ik erg blij mee. Over de dag hebben we 23 soorten gezien dus we hadden het aardig druk. Tot ongeveer 14.00 uur was het pittig druk en toen viel het terug en ben ik met 1500 foto's weer thuis gekomen. Nu alles nog 'even' uitzoeken en op de site zetten.

___________________________________________________________________________________

 

 

Maskerklauwier / Masked Shrike - LesvosMaskerklauwier / Masked Shrike - Lesvos

 

14 juni 2015,

We zijn de laatste 2 weken van april naar Lesbos geweest. Het was fris en het waaide nogal dus de vogels bleven nog laag in de struiken. Veel gereden om vogels te spotten maar het viel een klein beetje tegen, vooral als je ziet wat er in de mei allemaal gespot is. Maar goed, het is de natuur en dat kunnen we niet regelen. Toch heb ik weer nieuwe soorten (Buidelmees) kunnen fotograferen en dat was leuk. Maar ook soorten die we hier in Nederland hebben (Boerenzwaluw) die ik beter en mooier heb kunnen vastleggen. In totaal 3000 foto's mee naar huis kunnen nemen en die zijn nu uitgezocht en op de site gezet.  

___________________________________________________________________________________

 

 

Heikikker / Moor frog - KootwijkHeikikker / Moor frog - Kootwijk

 

21 maart 2105,

Afgelopen woensdag zijn Tom en ik naar de Veluwe geweest om bij Kootwijk op zoek te gaan naar de Heikikker. In maart komen deze kikkers uit hun winterslaap en dan leggen de vrouwtjes de eitjes. De mannen kleuren deze dagen blauw en blijven dit maar voor enkele dagen. Woensdag was het zonnig en redelijk warm voor de tijd van het jaar dus gingen we op pad. Al snel hadden we een vennetje gevonden waar nog een fotograaf lag die ook voor de kikkers was gekomen. Uiteindelijk hebben we enkele uren op onze buik gelegen in het natte gras om deze leuke kikkers op de foto te zetten. Het viel soms niet mee om foto's te maken vanwege de grassprieten in het water. Daardoor moest het AF systeem nogal zoeken naar de kikkers tussen het gras. Maar ik heb toch nog 700 opnames mee naar huis kunnen nemen en daarvan staan de mooiste 10 op de site.

___________________________________________________________________________________

 

 

Fuut / Great Crested Grebe - Den OeverFuut / Great Crested Grebe - Den Oever

 

8 maart 2015,

Birdpix, de grootste vogelfoto website van Nederland met 10.500 leden schrijft elk jaar een wedstrijd uit met als titel, 'De Beste Vogelfoto van het jaar'. Ook dit jaar mocht je je beste foto van 2014 inzenden en dat heb ik gedaan met de foto van de vechtende Futen. Iedereen mocht nomineren en de beste 15 gingen door naar een 3 koppige jury van professionele fotografen. Deze jury koos uiteindelijk voor de beste 6 die in de prijzen vielen. Ik kreeg de 2e prijs!!! Ik blij en trots!! Ook heb ik hiermee een compactcamera gewonnen van Sigma, de DP2X. Altijd leuk om die erbij te hebben voor in de binnenzak. Vele reacties gehad via Facebook en op straat en dat was erg leuk. 

___________________________________________________________________________________

 

 

Rode Ibis / Scarlet Ibis - Bigi PanRode Ibis / Scarlet Ibis - Bigi Pan

 

15 februari 2015,

Zo dat zit erop, alle foto's van Suriname zijn nagekeken, bewerkt en geplaatst. Een hele klus maar wel leuk om te doen. Van de 75 soorten die ik had gefotografeerd heb ik er 62 op de site staan, er zaten toch wel wat soorten bij die niet lekker scherp waren dus die heb ik niet geplaatst. De omstandigheden tijdens het fotograferen waren erg wisselend wat weer te zien is in o.a. de achtergrond en het licht. Dus geen mooie fotohut met ideale omstandigheden, maar puur midden in de natuur de vogels spotten en dan maar zien of je hem mooi op de foto kan krijgen. Soms vanuit de auto, lopend over het terrein van een Lodge of vanuit een smalle kleine boot! Maar als ik alles even terugkijk dan is het aardig gelukt. Ik kan zeggen dat Suriname een plek is waar je zeker een geweldige tijd kan hebben om vogels te fotograferen! Vele soorten met mooie kleuren, maar ook de bijzondere Harpij Arend, ik heb hem niet gezien maar bijzonder is hij wel en zeker het fotograferen waard!! De mensen zijn open, behulpzaam en hebben altijd even tijd voor je. Samen met het warme weer kan je dus een geweldige tijd hebben in dit fraaie land waar de natuur nog vele plekken heeft waar de 'ruige natuur' nog bestaat. Nog wel, want ook in Suriname met o.a. de goudwinning knabbelen ze toch wel veel mooie natuur weg wat toch weer schade oplevert. Ik heb er mooie herinneringen aan over gehouden en ga zeker nog een keer terug, want ik heb nog niet alles kunnen doen wat daar mogelijk is!

__________________________________________________________________________________

 

 

Gebandeerde Reuzenteju / Gold Teju / Sapakara - CommewijneGebandeerde Reuzenteju / Gold Teju / Sapakara - Commewijne

 

14 januari 2015,

Ik ben nu weer 3 weken thuis van een reis door Suriname. Het kwam doordat mijn jongste dochter voor haar buitenland stage koos voor Suriname en mijn dus daar bracht. Ik wilde graag zien hoe zij woonde en werkte en in totaal ben ik daar bijna 3 weken geweest. Een leuk land met veel natuur! Er liggen daar grote kansen voor natuurliefhebbers die voor ongerepte natuur gaan. Ik heb daar vele mooie soorten vogels gezien en geprobeerd te fotograferen. Een plek die ik zeker iedereen wil aanbevelen is het resort 'de Plantage Commewijne'. Een leuke, gezellige en rustig resort in een prachtig natuurgebied en dat maar 20 km van Paramaribo af. Er komen daar 170 soorten!! vogels voor waaronder de beroemde Harpij Arend!! Zelf hebben we nog Kaaimannen ontdekt en kwam er een prachtige Varaan op ons aflopen. Ook een plek waar we ons erg goed hebben vermaakt is Bigi Pan, dit ligt vlakbij Nieuw Nickerie. Dit ligt aan de westkant van Suriname tegen Brits Guyana aan. In dit Mangrove bos is het een genot om al die vogels en beesten te zien. De gids is zelf ook vogel liefhebster en als je aangeeft dat je speciaal voor de vogels komt dan houd ze er rekening mee dat er geen ander volk bij je in de boot zit zodat ze alle tijd neemt alleen voor de vogels. Het mooiste wat we hier meemaakte was dat er +/_ 40.000 vogels een slaaplek gingen zoeken en je daar maar 100 meter van af bent en alles kan zien en meemaken!! Dit waren Rode Ibissen en Zilverreigers, geweldig dit! Het zijn 75 soorten die ik op de foto heb kunnen zetten en ben nu bezig met alles uit te zoeken. Het zal wel een paar weken duren voordat alles erop staat dus nog even geduld.

___________________________________________________________________________________

 

 

Witbuikzeearend / White-bellied Sea Eagle - Fraser IslandWitbuikzeearend / White-bellied Sea Eagle - Fraser Island

 

23 november 2014,

Zo, de klus is geklaard. Alle foto's van Australië heb ik uitgezocht en in totaal zijn het 100 soorten geworden die ik geplaatst heb. Er zitten een paar toppers bij waar ik echt trots op ben. Ook heb ik enkele soorten niet geplaatst omdat de kwaliteit niet goed was, jammer maar het is niet anders. Ook leuk vind ik dat er overal andere achtergronden zijn wat aangeeft dat het geen hut-fotografie is. Overal waar we waren sleepte ik de camera mee want je weet maar nooit. Ik kijk terug op een zeer geslaagde reis waar ik lekker met mijn hobby bezig kon zijn. 

___________________________________________________________________________________

 

 

Geelnekprieelvogel / Regent Bowerbird - Lamington ParkGeelnekprieelvogel / Regent Bowerbird - Lamington Park

 

8 oktober 2014,

Ik ben weer terug van een prachtige 4 weekse vakantie in Australië! Mijn broer woont daar al jaren met zijn gezin en ik kan zeggen dat het een lekker ontspannen vakantieland is. Al die tijd verbleven we hoofdzakelijk bij mijn broer thuis en die bleek een vogelrijke achtertuin te hebben. Maar niet alleen daar heb ik foto's gemaakt van vogels, ook zijn we 5 dagen naar Fraser Island geweest! Het grootste zandeiland ter wereld bied plaats aan ruim 350 soorten vogels!! Maar een ander hoogtepunt was Bowra Sanctuary, een voormalig cattle station vlakbij Cunnamulla in zuid Queensland. Hier verbleven we ook 5 dagen en hebben daar heel veel vogels gezien en op de foto kunnen zetten. Het merendeel van de mensen waren vogelaars en ik was de enigste fotograaf daar. De meeste vogelaars kwamen met +/- 50 soorten per dag terug en dat vond ik best veel en in totaal werden er ong. 100 soorten gezien in dat gebeid van 10X10km. Ik nam 2100 foto's mee terug uit dat gebied en ben daar wel blij mee. Je kan daar geweldig fotograferen omdat er veel verschillende gebieden zijn. Grote vlaktes met gras maar ook water gebieden en gedeeltes met veel oude bomen. Als je de tijd neemt dan kan je mooie achtergronden vinden met prachtige takken en dan maar wachten op de vogels. Het viel ook wel eens niet mee met het (harde) zonlicht maar toch is het gelukt. Je moest goed opletten wanneer je moest over- en onderbelichten. Ik had daardoor de waarschuwing aangezet op het schermpje achterop mijn camera. Na het maken van enkele foto's keek ik snel of het niet knipperde op het schermpje. Maar je had daar zoveel gekleurde vogels tegen alle soorten achtergronden dat je moest blijven opletten op je belichting. In totaal heb ik tijdens deze vakantie 7300 foto's gemaakt en daarvan 3600 mee naar huis genomen. Na een eerste telling bleek dat ik 105 soorten op de foto heb gezet. Nu ben ik begonnen met al het uitzoekwerk en dat wordt nagenieten. Mochten jullie info willen dan kan je me altijd een berichtje sturen!

___________________________________________________________________________________

 

 

Tureluur / Redshank - Den HelderTureluur / Redshank - Den Helder

 

20 juli 2014,

Enkele weken terug zijn Aldert en ik naar een nieuwe fotohut geweest in de buurt van Den Helder. Een prachtige nieuwe hut die ruim genoeg is voor 2 fotografen. Je spullen kan je goed kwijt en de luiken fungeren als tafels waar je je rijstzak op kan leggen. Je lens is ongeveer 40 cm boven het water en je kijkt uit op 2 schelpeneilandjes die ze er speciaal voor hebben gemaakt. Dit geeft voldoende mogelijkheden om leuke platen te maken. Er zijn veel soorten die al voor de hut zijn geweest, maar je moet altijd mazzel hebben dat ze ook op 'jouw' dag aanwezig zijn. Op onze dag was het weer bar en boos!! Harde wind, veel regen en weinig licht toen we aankwamen dus dat betekend niet veel goeds. Maar het werd al snel droog en dat gaf iets meer licht maar de soorten bleven wel weg. De Visdief had een nest op het linker eiland met 2 eieren dus daar was bijna altijd wel iets te zien. We merkte wel dat door de harde wind de vogels in de luwte gingen staan en daar bleven. Dit was voor ons niet leuk maar ja zo gaat dat eenmaal. Toch wel mooi platen kunnen maken en voor mij 2 nieuwe soorten en voor Aldert de Kluut die hij graag wilde vastleggen. Ik zal nog wel een keertje hier naar toe gaan en hoop op wat meer soorten met iets beter licht, maar dat komt wel goed. Het blijft natuur en dat is daarom ook zo mooi, als je alles kan regelen dan is het niet zo leuk meer, toch?

___________________________________________________________________________________

 

 

Gaai / Jay - WognumGaai / Jay - Wognum

 

3 juli 2014,

We hadden jarenlang een Seringenboom in de achtertuin en na ong. 25 jaar stopte deze met bloeien waardoor Irma en ik besloten om de takken er maar af te snoeien en dan even kijken wanneer we de boom eruit zouden halen. Maar toen kwam ik op het idee om aan de takken allemaal voedersilo's te hangen met vogelvoer. Dit is na ongeveer 1 jaar zo'n succes dat we steeds meer voeder dingetjes hebben gekocht waar de vogels heel blij mee zijn, gezien ze met grote getale komen eten. Vele soorten die alle dagen om huis vliegen zijn de vaste klanten van het 'restaurant', maar sinds kort mogen we soort nummer 20 verwelkomen!! Zo leuk om door het jaar heen de vertrouwde soorten te zien en de trekkers die in bepaalde seizoen verschijnen. Maar de Grote Bonte Specht was nr 20 en daar waren we best wel trots op. Helemaal vanmorgen toen we met koffie buiten zaten en de GBS op 5 meter afstand de boom in te zien gaan naar de silo met pindavet. Maar het toppunt was toch wel enkele weken geleden toen de Fam. Gaai met veel gekrijs kwam lunchen. Met z'n 5en kwamen Pa, Moe en 3 kids even langs om de doppinda's te nuttigen!! Geweldig om te zien hoe de ouders aan de jonkies lieten zien hoe je de pinda's uit het vogelhuisje haalde en en open maakte. Voor mij was het even stress want ik moest snel mijn camera in de keuken plaatsen en hopen dat, deze toch wel schuwe vogel,s zouden blijven zitten. Alles ging goed en zo kon ik toch nog mooie opname's maken van deze kleurrijke vogels! Op naar soort nr. 21.

___________________________________________________________________________________

 

 

Rietzanger / Sedge Warbler - De RijpRietzanger / Sedge Warbler - De Rijp

 

9 juni 2014,

Vroeg opgestaan omdat het weer erg mooi zou zijn met ochtendmist en geen wind. Ik nam nog één kans om de Bruine Kiekendief vast te leggen met misschien een prooi overdracht in de lucht. Maar alles wat er gebeurde was dat er bijna geen BK's waren dus ik had het rustig. Er was wel een Fazant die plotseling luidkeels van zich liet horen zodat ik rustig met de auto stelling kon nemen en een paar leuke opnames kon maken. Het was eigenlijk nog iets te kort licht waardoor ik pittig in mijn ISO's moest kruipen, maar ik heb er toch nog een paar leuke platen aan over gehouden. Bij het veld van de BK's hoorde ik steeds een Rietzanger luid zingen en die zat al die tijd bovenop een Lisdodde. Er stond een auto achter me die prachtig voor de Rietzanger stond dus even wachten maar. Uiteindelijk kon ik daar staan en heb de rijstzak bovenop het dak van de auto gelegd met daarop de camera. Eerst even bekijken of er een patroon in zijn vliegen en landen zat en toen mijn plan gemaakt. Het autofocuspunt bovenop de Lisdodde gezet en de diafragma iets kleiner (groter getal) gezet voor meer scherptediepte. Op moment van landing keek ik niet door de camera maar erlangs, zodat je goed zicht hebt op de Rietzanger. Op het moment van landen drukte ik de knop in en met 10 bld/sec. hoopte ik een scherpe opname te krijgen en soms is me dat ook gelukt. Maar dit gaat evengoed zo snel zodat je toch heel veel beelden weggooi maar die enkele die wel goed zijn springen er wel uit. Al met al ben ik nog. 3 uurtje hier mee bezig geweest.

___________________________________________________________________________________

 

 

Vos / Red Fox - ZoetermeerVos / Red Fox - Zoetermeer

 

12 juni 2014,

Ik ben laatst, samen met Aldert Verboom, in Zoetermeer geweest om daar op zoek te gaan naar jonge Vossen. Op deze zonnige dag was ik al op tijd om eerst wat vogels op de foto te zetten. Dit viel niet mee want de rietvogels bleven ver weg van mij en de zon was vrij hard plus dat de wind kwam opzetten. Maar op het einde van de middag toch maar naar de stek van de Vossen gegaan. Daar aangekomen waren er al een paar ander fotografen die ook opnames wilde maken. Eerst kwam er maar 1 jonge Vos tevoorschijn en dat maar voor 5 minuten. Dit leek het wel te zijn voor deze dag want er gebeurde hierna helemaal niks meer. Ik had voor mezelf afgesproken dat ik om 20.00 uur weer naar huis zou gaan anders werd het wel erg laat. Maar wat gebeurde om 19.55, inderdaad, daar kwamen 2 jonge Vossen uit de bosjes en die bleven voor 20 minuten spelen! Wat was dit leuk om vast te leggen! Een mooie serie foto's kunnen maken, dus ik weer tevreden naar huis. 

___________________________________________________________________________________

 

 

Draaihals / Wryneck - Den OeverDraaihals / Wryneck - Den Oever

 

25 april 2014,

Omdat het maar mooi weer blijft ben ik heel veel op pad, ook met de Paasdagen en de dagen erna. Mede door het warme voorjaar zijn de tulpen zeker 3 weken eerder in bloei dan anders. Groot voordeel dat ik niet ver hoef te rijden voor tulpenvelden dus ben ik samen met Irma op pad geweest om te kijken of ik vogels boven op een tulp kon fotograferen. Viel niet mee want de tulpen staan ver op het land of er zit een sloot tussen mij en het tulpenveld. Maar in de Wieringermeer zagen we toch nog een groep Gele Kwikstaarten die zich in een geel tulpenveld schuil hield. Af en toe kwamen er een paar bovenop een tulp zitten en dat ging net met de afstand voor nog wat detail in de vogel. Maar de grootste verrassing had ik 's middags toen we de Draaihals zagen! Via waarnemingen zagen we dat hij op een voor ons bekende plek zat. We hebben daar anderhalf staan wachten en plots was hij daar en nog wel mooi op een tak. Snel gericht en kon nog net enkele foto's maken voordat hij zijn rug toekeerde naar mij en wegvloog. Thuis gekomen zag ik dat er één foto mooi scherp was en waar zijn staart ook nog op stond. 

 ___________________________________________________________________________________

 

 

Snor / Savi's Warbler - Groene JonkerSnor / Savi's Warbler - Groene Jonker

 

 

18 april 2014,

Een natuurgebied waar ik meerdere keren iets van gehoord had was 'De Groene Jonker' in Zuid-Holland. Mooie verhalen over veel riet- en watervogels die je goed kon waarnemen. Ik ben daar naar toe gegaan en met zonsopkomst stapte ik uit de auto. Gelijk hoorde ik de Rietzanger, Blauwborst en de Snor. Een soort wat nieuw is voor mij is de Snor, een vogel die een apart geluid voorbrengt en dit lang kan volhouden. Ik was nog geen 5 minuten op het terrein en ik had de eerste al goed in mijn vizier. Door het riet een gaatje proberen te vinden en dan maar wachten totdat hij weer in het riet ging zingen. Na enkele foto's ben ik verder gelopen en kon plotseling in alle glorie de Snor nog beter fotograferen. Uiteindelijk bleef de Snor 5 minuten bovenop een rietpluim zitten om daar uit volle borst te zingen, prachtig was dit! Een week later ben ik weer terug geweest en nog een keer rond gelopen en genoten daar. De Blauwborst leuk kunnen vastleggen bovenop een Lisdodde, de Snor met tegenlicht maar ook een Rietgors die net wegvloog toen ik de knop indrukte!

___________________________________________________________________________________

 

 

Blauwborst / Bluethroat - KatwijkBlauwborst / Bluethroat - Katwijk

 

 

18 april 2014,

Ik vond dat er weinig Blauwborsten in Noord-Holland waren dus had ik een bevriende fotograaf gebeld met de vraag of hij nog plekken wist waar ik deze prachtige zangers kon vinden. Gelukkig wist hij enkele plekken en uiteindelijk ben ik naar Katwijk gegaan om daar in een mooi duingebied de Blauwborst te fotograferen. Een prachtig gebied met overal struiken voor een mooie achtergrond dus ideaal voor mooie foto's. Na enkele keren vragen vond ik de Blauwborst in een gebied met vele struiken. Nu was het afwachten welke struik de Blauwborst zou uitkiezen om uit volle borst te zingen. Gelukkig koos hij verschillende struiken zodat de achtergrond ook wisselde. Ik kwam met vele foto's terug en daarvan heb ik de mooiste weer op de site gezet.

 ___________________________________________________________________________

 

 

Geoorde Fuut / Black-necked Grebe - BredaGeoorde Fuut / Black-necked Grebe - Breda

 

 

15 april 2014,

Eindelijk weet ik de plek waar de mooie opnames worden gemaakt van de Geoorde Fuut. 's Ochtends vroeg naar Noord-Brabant gegaan om daar voor 7 uur te zijn en een goede plek te vinden. Ik was op tijd en kon een mooi plekje uitzoeken aan het meertje. Ik lag later op het grasveldje op mijn buik achter de camera met de lens 10 cm boven het water! De zon kwam mooi op en er was geen wind waardoor het water mooi stil bleef en dit weer een prachtige achtergrond gaf. De Geoorde Futen waren redelijk actief wat mij weer de gelegenheid gaf om rustig enkele Futen te volgen. Enkele balts houdingen waren te zien maar ook de 'kat' houding wat ik persoonlijk één van de mooiste vind. Na 11 uur was de zon te hoog en er kwam wind dus ik heb mijn spullen gepakt en ben weer terug naar huis gereden. Thuis de bijna 1000 foto's uitgezocht en genoten van al die mooie opnames. Ze staan op de site dus klik op de foto!

___________________________________________________________________________________

 

 

Sijs / Siskin - LemelerbergSijs / Siskin - Lemelerberg

 

 

9 april 2014,

Toch maar even tijd gemaakt om mijn blog weer aan te vullen. Mede door het mooie weer van de laatste tijd heb ik veel foto's gemaakt en ja dan blijft er weinig tijd over voor andere dingen. Maar Tom en ik zijn op 25 maart naar hut 3 van Han Bouwmeester geweest en dat voor de 2e keer. Was weer genieten want ik had er 2 nieuwe soorten er bij. De Grote Barmsijs en de Zwarte Mees. Van de Barmsijs had ik net geen goede foto's om op de site te zetten dus dat moet beter de volgende keer. De Mees kwam maar 1 keer langs en ik was net op tijd om er nog een paar foto's van te maken want het bezoek was slecht enkele seconden. Maar van die paar foto's heb ik er wel 1 die de moeite waard is gelukkig. In totaal hadden we 15 soorten gezien en daar heb ik 750 foto's van kunnen maken. Alles van die dag is nu uitgezocht en op de site gezet. Het is altijd genieten in zo'n hut waar veel soorten komen, maar ik vind het soms wel moeilijk om een mooie setting te maken. Er was niet zoveel hout wat we konden gebruiken. Het hout wat er lag was nogal licht van kleur en dat vraagt nogal veel nabewerking, dus wij wilde graag met donker hout aan de slag maar daar lag niet zoveel van. Zelf hout meenemen mag niet en uit het bos slepen ook niet en terecht, maar dat maakt het soms wel even wat lastiger om een mooie tak of stronk te gebruiken voor de foto's. Maar goed, ik heb evengoed mooie foto's eraan overgehouden van die dag. In de ochtend vroor het nog 4 graden dus de waterbak was nog bevroren en dat gaf weer mooie momenten. De Kruisbek en Geelgors waren even op het ijs om te proberen om wat te drinken maar dat ging niet en dat was wel grappig om te zien. Dagen zoals deze zijn voor mij best wel lang en vermoeiend. Ik sta om 3 uur op en na het ontbijt pik ik Tom op om 4 uur. Kwart voor 6 waren we bij de hut en de zon kwam al bijna door. De setting gemaakt en snel in de hut want we hoorde de vogels al rond ons zingen. Na bijna 12 uur in de hut alles weer in pakken en opruimen en dan begint de terugreis van 2 uur. Maar de foto's maakt alles weer goed en daar doe ik het voor.

__________________________________________________________________________________

 

 

Fuut / Great Crested Grebe - Den OeverFuut / Great Crested Grebe - Den Oever

 

 

4 maart 2014,

Ik heb bijna geen tijd om even wat te vertellen over mijn foto's van de Futen, want deze tijd begint de baltstijd weer bij deze prachtige vogels.Aangezien ik al veel foto's heb zou ik dit jaar niet zoveel tijd besteden bij de Futen, maar nu ik weer een paar keer ben geweest begint het toch weer te kriebelen. Wat ik afgelopen zondag meemaakte was geweldig. Ik volg 2 Futen die een beetje rond elkaar dobberen, maar ook voelde ik dat er iets zou gaan gebeuren. Plots springt er één uit het water en beet van zich af en de ander koos het hazenpad en verdween onder water. Wat een spektakel was dit!! Ik heb een serie van maar 2 foto's kunnen maken maar daar ben ik erg blij mee!! En een paar uur later kwam er nog een verrassing omdat er een Fuut boven water kwam met een paling in zijn bek!! Het duurde even voordat hij de paling kon door slikken want de paling bood aardig verzet maar uiteindelijk gleed de paling toch naar binnen!!

 ____________________________________________________________________________________

 
 

Kanoet / Red Knot - Den OeverKanoet / Red Knot - Den Oever

 

 

9 februari 2014,

Na de foto's van de Kleine Geelpootruiter had ik steeds het gevoel om nog meer foto's te maken van deze mooie vogel. Het weer liet het bijna niet toe maar afgelopen woensdag ben ik toch maar gegaan omdat na 10 uur de zon begon te schijnen. Daar aangekomen kon ik de vogel niet vinden, maar tijdens het rondkijken zag ik wel een andere vogel tussen de stenen zoeken naar pieren. Het bleek een Kanoet te zijn, voor mij een onbekend soort omdat ik niet zo thuis ben in de watervogels. Hij bleek totaal niet schuw te zijn dus ben ik op redelijke afstand op mijn buik gaan liggen in de hoop dat hij rustig in de richting van mij zou lopen. Dit ging zo goed dat ik meerdere achtergronden kon uitkiezen voor een mooie foto. Ondanks dat hij veel tussen de stenen liep heb ik toch de nodige foto's kunnen maken waar ik tevreden mee ben. De kleren waren redelijk vies van de prut dus thuis eerst alles afspoelen terwijl de geheugenkaart aan de Mac hing om alles te uploaden.

____________________________________________________________________________________

 

 

Kleine Geelpootruiter / Lesser Yellowlegs - Den OeverKleine Geelpootruiter / Lesser Yellowlegs - Den Oever

 

 

6 februari 2014,

Sinds een week of 6 zit er een Kleine Geelpootruiter in Den Oever. Voor mij is dit ongeveer een kwartiertje rijden en afgelopen zondag ben ik dan toch maar een keertje heen gegaan. Het weer was prachtig, zon maar wel met veel wind. Op de plek aangekomen bleek ik tegen de zon in te kijken, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je de belichting maar goed in de gaten houd. Na 10 minuten rondkijken kwam zij plotseling aanvliegen. Rustig gekeken wat de beste plek was om te gaan fotograferen en zonder de vogel te verstoren ben ik rustig en in kleine stapjes dichterbij gekropen, al moest ik wel af en toe door de prut... De vogel was soms moeilijk te volgen omdat ik dichtbij zat en de vogel stevig doorliep. Doordat ik tegenlicht had hoopte ik dat ik een mooie donkere achtergrond kon vinden zodat de 'witte' vogel mooi zou afsteken van de achtergrond. Dit lukte enkele keren en doordat de wind van achter de vogel kwam gaf dit af en toe mooie opwaaiende veren. Wat heel leuk was dat deze vogel totaal niet schuw is. Hij liep meerdere keren binnen mijn AF afstand zodat ik niet eens een kopportret kon maken!! Heb me goed vermaakt en met hele smerige kleren tevreden naar huis.

___________________________________________________________________________________

 

 

Sneeuwuil / Snowy Owl - de GoornSneeuwuil / Snowy Owl - de Goorn

 

 

24 januari 2014,

De laatste tijd worden een paar Sneeuwuilen in Nederland gespot en afgelopen woensdag ook vlakbij mij in de buurt. Ik ben gelijk heen gegaan endaar stonden al rond de 50 vogelaars/fotografen. Rustig heb ik mijn plekje opgezocht en de eerste proeffoto's gemaakt. Gelijktijdig even gepraat met ander bekende fotografen en dat is altijd gezellig als je elkaar na een tijdje weer spreekt. De Sneeuwuil zat boven op het dak van een huis en bleef daar rustig zitten en keek de hele tijd rond. Ik heb een tijdje aan de voorkant van het huis gestaan maar later ben ik toch naar de achterkant gegaan omdat ik op de parkeerplaats een beter zicht had op de staart van de uil. Na een uurtje kwam er een auto en die wilde parkeren op de plek waar ik stond, geen probleem en er ontstond een leuk gesprek. Helemaal toen de man vroeg of ik vanuit zijn huis foto's wilde maken! Later bleek dat dit niet de foto's opleverde die ik wilde maken (ivm een schoorsteen) dus na 10 minuten stond ik weer op de parkeerplaats. Heb daar gestaan tot het bijna donker was en vele foto's gemaakt. Op de weg terug naar de auto nog wat gesprekken gevoerd met ander fotografen wat weer heel gezellig was. Uiteindelijk zijn het deze foto's geworden en ik hoop dat je ze mooi vind.

___________________________________________________________________________________

 

 

Zeearend / White-tailed Eagle - Central PolandZeearend / White-tailed Eagle - Central Poland

 

 

19 januari 2014,

Ik ben afgelopen maandag terug gekomen van een 6-daagse trip naar Polen. Samen met mijn vriend Tom zijn we naar Marcin Nawrocki geweest in Centraal-Polen. Hij heeft daar een terrein waar hij voederplekken heeft speciaal voor de Zeeaarend. Ook heeft hij daar 2 fotohutten die speciaal voor fotografen zijn gebouwd. Er is ruimte voor 3 fotografen die ieder 2 gaten hebben om de lenzen erdoor heen te steken. 1 Vlak boven de grond en de ander op ongeveer 60cm boven de vloer. Er ligt vloerbedekking in en er is een kachel. Afmeting van de hut is b.3 x l.3,5 x h.2 meter. We gingen op woensdag 8 januari om 5 uur rijden en waren om 17.00 uur bij ons pension in Polen. De wegen in Polen zijn perfect en de snelwegen waren tol, maar je krijgt er moderne wegen waar je 140km/u mag rijden met veel voorzieningen en het is er nog lekker rustig. We werden om 5 uur gewekt en om 6 uur stonden ze klaar om ons op te pikken en naar de hut te brengen. Het voer werd aan stangen geprikt en in de grond gestoken. Het weer was niet best gedurende onze 4 dagen die we in de hut hebben gezeten. Op 1 ochtend hebben we pas om 12 uur de camera op het statief geplaatst omdat het hard waaide met veel regen en dus erg donker. Met deze weersomstandigheden heb je geen snelle sluitertijden dus kan je actiebeelden wel vergeten. Maar soms scheen toch nog de zon en verkleurde alles in goud/geel en dat was prachtig, maar dan moeten er wel Zeearenden vliegen.... De organisatie was erg goed ook het verblijf met een prima keuken en het volk is erg vriendelijk. We hoopte op minimaal 1 dag met sneeuw maar dat is niet gelukt en dat was jammer. Met sneeuw heb je toch een mooiere belichting ondanks dat het soms donker kan zijn. Maar ik heb ongeveer 2500 opnames gemaakt daar en ben er met 1400 thuis gekomen. De mooiste staan nu op de site en ik hoop dat jullie het mooi vinden. Ikzelf denk er serieus over om volgend jaar januari weer heen te gaan en dan ook voor de sneeuw! We wachten af hoe alles gaat lopen.

____________________________________________________________________________________

 

8 december 2013,

Valentino Rossi (ITA) - Yamaha YZR-M1

GP Victories: 106 - 12 x 125cc / 14 x 250cc / 80 x 500cc-MOTO GP
GP Podiums: 183 - 15 x 125cc / 21 x 250cc / 147 x 500cc-MOTO GP
World Champion: 9 - 1 x 125cc / 1 x 250cc / 7 x 500cc-MOTO GP

Zo dat zit erop!! Het 'project' motorsport is afgerond! Na anderhalf jaar staan nu mijn 1900 mooiste motorsport foto's op de site en daar ben ik bestwel een beetje trots op! Het viel soms niet mee om door te gaan maar het is eindelijk af. Ik heb eerst bijna alle negatieven en dia's gescand en daarna bewerkt. Daarna alles in mappen met jaartallen gezet met zoveel mogelijk trefwoorden erbij en toen geupload naar de site en daar alle namen onder de foto's gezet met de naam van het motormerk. Het bewerken was soms nogal een behoorlijke klus. Tijdens het scannen kan je al veel problemen oplossen maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van de opname dus deed ik dit allemaal in Lightroom 4.4. Gaandeweg de jaren werden de negatieven beter van kwaliteit en dit scheelde veel in de uurtjes. Na het uploaden wilde ik bij elke foto het motortype erbij zetten, maar dit lukte niet altijd. Veel gezocht op internet en wat ik kon vinden staat erbij. Bij de Centennial TT heb ik ook zoveel mogelijk info gezocht en bij de foto gezet over de coureur en de motor. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen weet wie er op die motor zit en waarom die motor nu zo speciaal is. Ik denk dat er vele foto's op de site site staan die uniek zijn, zeker voor mij als je weet dat ik met een 'verkeerde' pas in de pitlane stond voor de motor van Valentino Rossi en net toen hij op zijn motor wilde stappen kwam de bewaking en wilde mij meenemen om mij uit de pitlane te verwijderen. Maar ik kon de man overhalen om even nog wat opnames van Rossi te maken voordat ik uit de pits moest. Zo kwamen voor mij vele herinneringen boven bij het zien van al die foto's.

___________________________________

 

27 november 2013,

Sperweruil / Northern Hawk Owl - Zwolle     --->> Can you find the mouse?Sperweruil / Northern Hawk Owl - Zwolle --->> Can you find the mouse?

Er was een Sperweruil gezien in Zwolle en dat was in de afgelopen 100 jaar nog maar 3 keer gebeurt, dus was het groot nieuws. Zo groot zelfs dat het in alle kranten stond en ook op de televisie is er aandacht aan besteed! Nu ben ik niet iemand die er direct erop af gaat als zoiets gebeurt maar ik had toch al plannen die dag om te gaan fotograferen dus ben ik met Tom maar naar Zwolle afgereisd. De voorgaande dagen stonden er ruim 100 mensen te genieten van deze mooie uil maar gelukkig op deze dag maar rond de 50 dus was het redelijk goed te doen om wat foto's maken. Een nadeel was wel dat de uil een plek had uitgekozen met hoge bomen en hekken met prikkeldraad er boven op. Ook op deze dag was het licht echt heel slecht en als de uil in de boom zat moest je tegen het licht in foto's maken dus dit viel niet mee. 2 Stops overbelichten doen je foto's ook geen goed maar je moest wel. Maar in de middag ging de Sperweruil met een muis! in een andere boom zitten met mooi gekleurde herfstbladeren! Ik blij want dat geeft toch wat mooiere opnames. Met ruim 1000 foto's thuis gekomen, (wat 'extra' opnames gemaakt ivm de lange sluitertijden) en uiteindelijk zijn deze foto's het geworden die op de site staan. Het was een unieke gebeurtenis mede omdat iedereen nu in Nederland weet wat een Speweruil is en ook omdat ik wat (on)bekende fotografen heb gesproken.

___________________________________

 

7 november 2013,

Noriyuki Haga (JAP) - Yamaha YZF R7-OW02

WSBK Victories: 43
WSBK Podiums: 116
Het zal jullie opgevallen zijn dat ik de laatste tijd weinig foto's maak en op de site zet. Met dit weertype van donkere dagen met o.a. veel wind vind ik het al snel te donker om wat mooie opnames te maken. Maar zoals de meest wel weten heb ik nog een aardig archief van motorrace foto's die ik wil scannen en op de site wil plaatsen. Vorig jaar ben ik over de helft gekomen en nu wil ik het deze winter afmaken zodat alles wat ik mooi en leuk vind om te laten zien van deze sport op de site staat. Het is een aardig project maar als alles klaar is over enkele maanden dan is het voor de liefhebber een genot om naar te kijken. Vele jaargangen en verschillende takken van deze sport staan dan op de site. Vanaf 1977 tot aan 2009 zijn vele (soms unieke) opnames te zien en daar ben ik best blij mee. Het neemt erg veel tijd en soms doorzettingsvermogen om door te gaan maar nu het einde in zicht is maakt het een stuk makkelijker en tevens de meest bijzondere foto's komen er straks aan.

____________________________________

 

18 januari 2012,

Het was 8 december vorig jaar dat ik een email kreeg van Zenfolio met de opmerking dat ze mijn website 'awesome' vonden. Ze wilde de site gebruiken als voorbeeld voor in hun nieuwe folder. Ik trots omdat ik nog maar 5 maanden geleden begon met deze site. Uiteindelijk kreeg ik op 13 januari de folder via de post toegezonden. Het is een kleurrijk folder-boekje van 50 pagina's geworden. Het boekje geeft een uitleg over het maken van een fotowebsite. Op de laatste pagina staan URL's van site's die je kan bekijken voor ideeën. Leuk om te zien dat ik daar tussen sta als je bedenkt dat er ruim 17.000 mensen zijn die een website hebben bij Zenfolio.

Ik plaats hier de link zodat je dit boekje ook kan downloaden. Op de laatste pagina sta ik in het rijtje rechts onderaan!

http://www.zenfolio.com/zf/ads/ebook.aspx

 


Subscribe
RSS
Recent Posts
Blog
Keywords
Archive
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December